Swedish / Skratt, lussekatter och ännu mer Nisse, 11 december

Nisse

Vi satt uppe på sluttningen vid ingången till Stor-Mors kristallfyllda snö-grotta. Stjärnorna strålade ikapp med både snötäcket och alla närvarande vid lägerelden.

”En dags jobb och vi är nästa klara”, sa en nöjd Nisse och klappade sig på magen vilket resulterade en lång och ljudlig jätterap och en kör av asgarv.

”Ja”, sa Bertil. ”Det är bara två dagar till Lucia och allt är klart för lussekatterna också.Snacka om att det är allt annat än en björntjänst!”
Nisse, Stor-Mor, Ragnar, Pe och jag rullade allihop runt, runt eftersom det var omöjligt att sitta still med kluckande och skakande magar, sprutande skratt-tårar , allt glitter från Stor-Mor som fick oss att nysa – vilket gjorde att vi skrattet sprudlade ännu mer.

”Vad är det med lussekatterna?” frågade jag. Jag var otroligt nyfiken på vad som var på gång med dem.

”Jo, ser du” började Ragnar medans hand stora, spetsiga ögon skakade av snön. ”Koltrastarna flätar in energin av alla tack-orden i små saffrans-strängar och ger de till domherrarna, som i sin tur flyger ner till Nisses Gertrud i gläntan.”

Pe fortsatte: ” Gertrud, Loke och Tindra bakar lussekatter hela kvällen, natten, dagen och nästa kväll. Natten före Luciamorgon kommer Algot – älgen som bor bakom gläntan med sin Wilma och tvillingarna – och hämtar all små paketen med lussebullarna”.

Stor-Mor tog vid; ” Algot delar upp lussekatts paketen mellan sig själv, Wilma, Trulle och Bulle och sedan smyger de tystare än den bästa Nisse med ”tipp-tapp, tipp-tapp, tippe-tippe-tipp-tapp” med ett paket till varje farstu trapp så att Lucia kan lägga lussebullarna på sin bricka när hon anländer i tidiga ottan.”

”Wow!” sa jag. ”Och jag som trodde att vi åt lussekatter och pepparkakor bara för att det är gott.”

”Nja”, sa Nisse. ”Gott är det ju! Annars hade vi ju inte kunnat säga ”God Jul”!” Skratt och glitter rullade igång igen där uppe på höjden.
”Fast det är också så att tacksamheten – tack-orden från alla människorna – när de sprids in i värmen i hjärtat på morgen så tänds ett ljus där inne, inne i hjärtat, också. Lucia kommer inte bara ljus för utsidan, ser du!”

Cecilia Götherström, 11 december 2013

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s